De la Vișeul de Sus puteți aborda în amonte Valea Vaserului (62 km).Este străbătută pe lungime de 42 km de o cale ferată forestieră cu ecartament îngust construită în 1932.

Pe calea ferată circulă şi astăzi o Mocăniţă. Un tren arhaic tras de o locomotivă cu abur care are ataşate vagoane pentru buşteni, iar din 2000 şi pentru turişti.

O plimbare cu acest tren istoric, care pufăind şi pufnind se strecoară hotărât printre pereţii de stâncă şi prin păduri sălbatice. Acesta trece prin tuneluri săpate în stâncă dură şi oprind în haltele. Spre exemplu: Novat, Novicior, Bardiu, Cozia, Botizu, Suligiu, Măcârlău, Lostun, Ivășcoaia şi Comanu.

A devenit astăzi una dintre cele mai celebre atracţii ale Maramureşului. Este o minunată ocazie pentru iubitorii de natură să cutreiere potecile ascunse ale Munţilor Maramureşului spre Lacul Vinderel şi Vârful Mihăilescu până la Poiana cu Narcise Tomatec Sehleanu, de lângă satul Repedea, şi spre Vârful Troiaga (1.930 m ) şi Pasul Prislop (1416 m), trecătoarea care face legătura cu Bucovina.

Munţii Gutâi

Deşi au vârfurile cu înălţimea sub 1450 m, aceşti munţi se caracterizează printr-un peisaj extrem de divers şi câteva rezervaţii naturale impresionante. Câteva dintre ele ar fi Creasta Cocoşului (restul unui con vulcanic), excelent loc de escaladă şi Cheile Tătarului, ferăstruite în andezit şi punctate cu mici pâlcuri de pădure.

Pe versantul sudic al Munţilor Gutâi, pe malul lacului Bodi, se afla staţiunea Mogoșa, cu o pârtie de schi excelentă. Pe un platou înconjurat de brazi, în partea de sud – vest a acestora, staţiunea climaterică şi de schi Izvoare.

Munţii Rodnei

Zona de nord a Maramureşului este străjuită de crestele Munţilor Rodnei, caracterizaţi prin prezenţa unor căldări şi lacuri glaciare. Pietrosul Mare (2.303 m), Ineu (2.279 m), Buhăescu Mare (2.225 m), Puzdre (2.188 m), Bătrâna (1.710 m), Nedeia Țăranului (1.857 m), Galatu (2.048 m), Gârgălău (2.159 m) şi Omului (2.135 m).

Printre vârfurile sale înalte şi abrupte, se află numeroase lacuri glaciare. Se găsesc frumoasele lacuri Lala Mare, Lala Mică, Iezer, Buhăiescu şi Repedea.

De asemenea se găsesc peste 80 de peşteri (Peştera Zânelor, Izvorul Albastru al Izei, Izbucul Izei etc), Munţii Rodnei. Dintre acestea, a fost inclusă în parcul naţional cu acelaşi nume. Ele constituie una dintre cele mai importante zone turistice montate din ţară.

La poalele Munţilor Rodnei, pe Valea Viseului se află staţiunea Băile Borşa. Este cunoscută pentru tratamentele cu ape minerală bogate în fier, calciu şi magneziu.

O despart 12km de Complexul turistic Borşa. Acesta este îndrăgit de amatorii sporturilor de iarnă, cărora le stau la dispoziţie numeroase pârtii de schi.

Privelişti de neuitat se deschid de aici către vârfurile Pietrosul Rodnei, Piatră Alba, Buhăiescu Mare şi Mic, Repedea,Cormaia şi Muntele Cailor. O linie de telescaun asigură legătură cu Poiana Ştiol. În apropriere, Cascada Cailor (90 m), cea mai înaltă cădere de apă din România, îşi uruie apele într-un spectacol fascinant.