Situat la 5 km de Sighetu Marmaţiei, satul Vadul Izei, atestat documentar din 1383, este cunoscut pentru porţile maramureşene de lemn sculptate de Vasile Apan şi Gheorghe Borodi.

Pe primul dintre ei îl puteţi vizita la atelierul său de la nr. 605, unde mai sculptează icoane, cauce, pecetare, linguri etc., toate decorate cu motive geometrice. Localitatea are o ofertă bogată de pensiuni agroturistice.

Bârsana

La 13 km spre sud se afla Bârsana, cu celebra sa biserică (>163) inclusă în patrimonial UNESCO şi cu frumoasa mănăstire nouă construită la câţiva kilometri distanţă, care include de asemenea o biserică maramureşeană din lemn, cu înălţimea de 57 m, ţinta a mii de pelerini.

Meşterul popular Ioan Bârsan a înfiinţat în gospodăria sa de la nr. 605 un Muzeu al Civilizaţiei Populare.

Şi mai la sud se află Glod, cu o biserică din lemn, şapte vâltori, mai multe horinci şi un izvor de apă minerală sulfuroasă (Borcutul de sub stâncă).

La Şieu, Rozavlea şi Poienile Izei puteţi admira alte biserici din lemn şi porţi maramureşene, decorate cu motive tradiţionale.

Botiza

Abătându-ne de la Valea Izei ne îndreptăm spre Botiza. Pitoresc amplasată la poalele munţilor Ţibleşului, unde puteţi vizita moară de apă şi slatina (izvor de apă sărată). De asemenea puteţi porni în excursie spre Pietrele lui Dănilă sau borcutul de pe Valea Sasului.

Preotul Isidor Berbecaru, ctitorul bisericii noi, construite între anii 1975 şi 1978, promovează turismul local, iar soţia sa Victoria este cea care a reînviat, în anii 1970, tradiţia ţesutului de covoare de lână, vopsite cu pigmenţii naturali, în atelierul ei.

Atelierul este amplasat la nr. 748. Şi alte localnice (Iulia Corau, la nr. 222, Ilisca Manta, la nr. 435) practică acest vechi meşteşug.