Valea Gălzii

Galda de Jos – la 18 km de Alba Iulia este amintită în documente încă din 1287. Aici este castelul familiei Kemeny ridicat la sfârşitul secolului al XIX-lea peste un castel mai vechi medieval.

În satul Mesentea aproape de Galda există o biserică din lemn din 1674 care a fost înlocuită cu una din piatră în secolul al XVIII-lea. Pictura de aici este foarte valoroasă, stârnind chiar interesul istoricului Nicolae Iorga.

Pe website-ul nostru puteți găsi informații și oferte de cazare în Galda.

La Benic

La Benic – localitatea amintită în documente în 1209, se afla urmele unei biserici fortificate. Localitatea este renumită azi pentru viile şi plantaţiile de pomi fructiferi.

În Galda de Sus şi Poiana Gălzii se află Cheile Gălzii, loc deosebit de frumos, cu văi abrupte şi înguste.

Cheile Intregaldelor, au o lungime de 3 km, aici peisajul este de o rară frumuseţe. Se pot pescui păstrăvi iar pe stânci se găseşte floarea de colţ.

Articole recomandate:

 

Valea Mănăstirii, Valea Stremțului

Din Teiuş pe direcţia nord-vest se intră pe Valea Geoagiului. În această zonă există atât monumente istorice de un real interes, cât şi monumente unice ale naturii cum sunt Cheile Râmețului.

Cetatea Diodului

Stremţ, comună renumită pentru vestigiile arheologice romane şi prefeudale. Aici se afla cetatea Diodului de la mijlocul secolului al XV-lea. Se crede că cetatea a fost construită în 1270 de nobilul Andrei de Geoagiu. Mai târziu acest domeniu a intrat în posesia lui Iancu de Hunedoara. Cetatea este dărâmată în 1562-1563 de către Sigismund principe al Transilvaniei.

Geoagiu de Sus, sat atestat documentar la 1263. Aici în 1557 este pomenit episcopul ortodox Cristofor, deci o clară atestare a vieţii spirituale româneşti în această zonă.

Cheile și Mănăstirea de la Râmeț

Cheile de la Râmeţ sunt un alt renumit punct de atracţie. Biserica mănăstirii Râmeţ este printre cele mai vechi monumente de arhitectură românească din Transilvania. O indică anul 1377 când a fost zugrăvită de meşterul Mihu din Crișul Alb, pe timpul regelui Ludovic şi al episcopului romanilor Ghelasie.

Mănăstirea de la Râmeţ, este un renumit monument medieval. Muzeul de aici cuprinde o bogată colecţie de icoane pe lemn şi sticlă. O colecţie românească și veche de cărți, cât şi numeroase şi valoroase obiecte de cult.