Ţara Năsăudului, cunoscută şi sub numele de Valea Rodnei. Se suprapune în mare parte peste judeţul Bistriţa – Năsăud. Acest areal din partea central – nordică a României, de pe cursul superior al Someșului Mare, din zona de contact dintre Podişul Transilvaniei şi Munţii Rodnei, Țibleș, Călimani şi Bârgăului, reprezintă una dintre cele mai pitoreşti destinaţii turistice româneşti, insuficient valorificata din păcate.

”Țara” din Năsăud

Aici, în mijlocul munţilor, se află “țara” Bistriţei cea prea iute curgătoare, una dintre cele mai frumoase zone etnografice ale României. În apropiere se întinde şi “ţara” Bârgăului, ale cărei localităţi – Prundul Bârgăului, Tiha Bârgăului, Bistriţa Bârgăului, Rusu Bârgăului, Josenii Bârgăului – au păstrat datinele vechi.

Există pe valea Bârgăului ori pe valea Sălăuței sate în care sărbătorile vechi mai sunt ţinute, bătrânii meşteşugari încă mai sunt apreciaţi pentru obiectele pe care le lucrează, iar costumul popular încă mai este purtat cu ocazii speciale.

Dintre cele mai deosebite tradiţii bistriţene semnalăm obiceiul Cununii din Maieru, care are loc la secerişul grâului, şi Înstruţatul boului, din perioada Rusaliilor.

Sărbătoare Sânzienelor, celebrate la solstiţiul de vară (24 iunie), pare a fi o reminescenta a unui străvechi cult solar; acum se culeg flori din care se împletesc cununiţe, folosite în practici magice.

Trasee turistice

Traseul care porneşte din Bistriţa spre sud duce la masivul de sare de la Saratel, Castelul contelui Bethlen Balazs de la Arcalia, înconjurat de unul dintre cele mai frumoase parcuri dendrologice din ţară (16 ha), podgoriile de la Lechinţa şi basilica în stil romanic (secolul XIII) din Herina.

Pe malul drept al Someșului se întinde oraşul Năsăud protejat de un şir de dealuri. Aici s-a aflat în secolul al XVIII-lea. Districtul Grăniceresc Năsăud de la graniţa Imperiului Habsburgic.

Sangeorz – Băi (50 km de Bistriţa), staţiune balneoclimaterică din sudul Munţilor Rodnei, pe valea Somesului Mare, este vestită pentru izvoarele sale minerale Hebe, cele mai bogate în calciu din sud-estul Europei. În această localitate a fost înfiinţat unul dintre cele mai originale muzee din ţară – Muzeul de Artă Comparată.

Zonele rezervațiilor naturale

Rodna, situată într-o zonă a “rezervaţiilor naturale “ din țara noastră, dispune de toate atuurile unei destinaţii turistice remarcabile. Este, în plus, unul dintre punctele de acces în Parcul Naţional Munţii Rodnei. Conserva ruinele unei cetăţi medievale din secolul al X-lea.

În apropriere se afla o altă staţiune balneoclimaterică – Valea Vinului, cu două izvoare de ape minerale.  Aceasta s-a adaptat la piaţa agroturistică. Păstrându-şi însă fermecătorul aer rustic – se ajunge în Valea Mare. Aici a fost amenajat un modern complex touristic, în mijlocul unei păduri.

Urmele glaciaţiunii cuaternare sunt frecventate în Munţii Rodnei: circurile glaciare Pietrosu, Buhăescu şi Negoiescu, peşterile Baia lui Schneider şi Jgheabul lui Zalion. Alte atracţii ale acestor spectaculoşi munţi din Carpaţii Orientali.

Lacul Lala Mare, Cascadele Izvorul Cailor şi Puzdre, Poarta lui Beneș (Poarta Corongisului), Peştera şi Izvorul Albastru al Izei. Zona, cu un număr foarte mare de rezervaţii naturale, a fost declarată Parc Naţional.

Înălţimile depăşesc frecvent 2.000 m, astfel că drumeţiile sunt recomandate doar temerarilor dotaţi cu echipamentul de rigoare.