Sighetu Marmației

Maramureşul istoric urban aproape nici nu a existat până la jumătatea secolului al XX-lea. Singurul oraş de aici a fost secole la rând Sighetul Marmaţiei, atestat în 1326 la confluenta Tisei cu Iza.

Păstrat în întregime, Centrul Vechi-Sighetu , veritabila galerie de arhitectură în stil baroc. Secession şi eclectic atestă importanța şi viaţa sa economică înfloritoare de odinioară.

Pe website-ul nostru puteți găsi informații și oferte de cazare în Sighetul Marmației.

Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei

La doi paşi de Piaţa Libertăţii se afla Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei. Deschis în închisoarea construită în 1897 de autorităţile austro–ungare şi transformată. Începând cu 1950 transformată de comunişti în loc de detenţie şi exterminare pentru elita ţării: politicieni, economişti, militari, profesori, episcopi etc.

Monumentul Holocaustului

Sighetu mai păstrează o mărturie a unei perioade negre din istoria sa. Este vorba despre Monumentul Holocaustului care aminteşte că 12.500 de evrei din oraş au fost deportaţi de horthyşti în lagărele naziste în 1944. Din cele opt sinagogi pe care comunitatea le avea aici înainte de al Doilea Război Mondial a rămas doar una.

Elie Wiesel-Sighetu Marmației

În aproprierea ei a copilărit scriitorul şi filozoful Elie Wiesel, care a reuşit să supravieţuiască lagărului de exterminare Auschwitz–Birkenau, unde a fost trimis în mai 1944 împreună cu familia.

Casa lui Wiesel găzduieşte astăzi Muzeul Culturii şi Civilizaţiei Evreieşti din Maramureş din Sighetu Marmației. Contribuie, alături de secţiunile de istorie şi arheologie, ştiinţele naturii şi etnografie ale Muzeului Maramureşului, la complexa radiografie a istoriei şi culturii materiale şi spiritual a cestei regiuni istorice a ţării.

Articole recomandate: