Valea Arieșul Mare-Albac

Albacul este o frumoasă comună de pe Valea Arieșul Mare, denumită în secolul al XVII-lea Râul Mare. În centrul comunei, lângă şcoala este bustul lui Horea, al sculptorului Romul Ladea, ridicat în 1967. În timpul răscoalei din 1784, locuitorii de aici au fost oamenii de încredere ai lui Horea. În 1848 ei au participat la apărarea munţilor. În zona Beliș-Mărișel, tribunul Nicolae Corcheș, l-a înfrânt pe Vasvary în primăvara anului 1849.

Biserica lui Horea din Albac, construită chiar de Horea a fost cumpărată în 1907 de I.C. Brătianu şi se află astăzi în Băile Olăneşti Vâlcea.

Comună Horea-Arieșul Mare

De la Albac, pe ramificaţia ce duce la Huedin, la 7 km se afla comună Horea, fosta Arada. În apropriere, în satul Fericel, este locul de naştere în 1730 a lui Horea. A mers de 4 ori la Viena pentru a expune doleanţele morţilor. După înfrângerea Marii Răscoale în 28 februarie 1785, a fost zdrobit cu roată la Alba Iulia. El a rămas un ideal de dreptate şi libertate pentru toţi locuitorii munţilor, numele său fiind dat comunei natale.

Scărişoara

De la Albac, mergând pe Arieş în sus ajungem în comună Scărişoara. Locuitorii de aici au participat de asemenea la marile lupte de eliberare socială şi naţională, conduse de eroii Apusenilor, Horea, Cloşca şi Crişan, cât şi Avram Iancu.

Gârda de Sus

De aici se poate ajunge la Gheţarul Scărişoara renumit prin peştera ce păstrează forme de gheaţă de o excepţională frumuseţe.

Arieşeni

Este ultima comună din judeţul Alba spre Nucet-Arieșul Mare. Aici există o frumoasă biserică din lemn, monument de arhitectură populară din secolul al XVIII-lea. Lăcaşul se mândreşte cu o importantă colecţie de icoane pe lemn şi sticlă.

La Arieşeni s-a creat o adevărată staţiune turistică care dispune de vile şi căsuţe pentru cazarea turiştilor. Aici sunt condiţii optime pentru practicarea sporturilor de iarnă.

Pe website-ul nostru puteți găsi oferte de cazare în Arieșeni.