Lacul și Mănăstirea Căldărușani

Lacul și Mănăstirea Căldărușani – La 40 km nord-est de Bucureşti, Lacul Căldăruşani, cu lungimea de 6 km, este înconjurat de pădurea cu acelaşi nume (un rest din Codrii Vlăsiei). Ideală pentru plimbări cu bicicleta şi pentru observarea animalelor.

Pădurea şi lacul adăpostesc specii rare de păsări, reptile (şopârliţa de frunzar), animale (fazani, iepuri, cerbi lopătari, căprioare) şi peşte (salău, somn, biban, ştiuca, crap, plătica). În partea de vest a fost amenajata o fazanerie.

Zona Grădiştea – Căldăruşani – Dridu a fost declarată arie de protecţie naturală avifaunistică. Aici poposind peste 20.000 de păsări migratoare, în drumul lor între Europa de Nord şi Africa. Pe alocuri, lacul, cu vastele sale suprafeţe de plaur şi insuliţe plutitoare, trimite cu gândul la o minidelta.

Biserica Mănăstirii Căldăruşani

Biserica Mănăstirii Căldăruşani a fost ctitorita de Neagoe Basarab între 1637 şi 1638. După modelul Manăstirilor Curtea de Argeş şi Dealu. Muzeul complexului manăstiresc deţine una dintre cele mai bogate colecţii de obiecte bisericeşti, tablouri, icoane (printre care unele semnate de Nicolae Grigorescu) şi cărţi.