Cel mai important centru militar era castrul de la Porolissum, de forma patrulateră, cu dimensiunile de 250 x 300 m, situate pe Măgura Pomat de pe teritoriul satului Moigrad de astăzi (8 km de Zalău). Mai multe informații despre alte locuri din țară le puteți găsi pe website-ul nostru.

Graniţa de nord a Imeriului Roman

Graniţa de nord a Imperiului Roman (limes) se află pe culmile Munţilor Meseș, unde fuseseră construite 80 turnuri şi castre.

Pe o suprafaţă de 200 ha s-au păstrat ruinele unui amfiteatru (datând din vremea împăratului Hadrian şi refăcut ulterior în 157). De asemenea și ale templului închinat zeului Liber Pater (secolul II), transformat apoi în basilica paleocreştină. Prevede ziduri şi turnuri de apărare, precum şi urme ale drumului roman care leagă capitala provinciei Dacia Porolissensis de Napoca.

Poarta Praetoria de pe latura nord – estică

Cel mai de seamă vestigiu este însă Poarta Praetoria de pe latura nord – estică, reconstituită.

Începând din anul 2005, la Zalău se desfăşoară, de obicei la sfârşitul lunii iulie, Festivalul Zilele Romane. Acesta readuce în atenţia publicului bogată istorie a zonei. Puteţi vedea parade ale costumelor de epocă, târguri ale meşteşugarilor (olari, pietrari, fierari, ţesători, pilari, etc.), concerte, lupte romane şi spectacole de dans.

Tot din limes-ul de nord – vest al Daciei romane făceau parte şi castrul din comuna Buciumi (114). Este sediul garnizoanei Cohors I Augusta Brittonum, castrul Certinae de la Romița şi cel de la Tihău.