Banatul este una dintre provinciile cu adevărat privilegiate în ceea ce priveşte amplasarea naturală. Graniţele acestui ţinut din partea sud-vestică a României sunt construite de Carpații Meridionali, fluviul Dunărea şi râurile Tisa şi Mureş.

Banatul

În această zonă, climatul este mult mai blând decât în restul ţării, aici făcându-se simţite influenţele mediteraneene. În partea de câmpie, din sudul regiunii, liliacul este o prezenţă vegetală cât se poate de obişnuită.

Pe Valea Cernei se găseşte cea mai veche staţiune balneoclimaterică de pe teritoriul ţării. Este vorba despre Băile Herculane, atestată documentar din anul 153.

Cei care vor să se bucure de vraja muntelui trebuie să se îndrepte spre staţiunea climaterică Semenic. Situată la 1.400 m altitudine, pe platoul munţilor Semenic, au fost amenajate mai multe pârtii moderne de schi.

Diversitatea etnică care caracterizează Banatul este o consecinţă firească a situării sale într-o zonă de graniţă. Fermecătoarele comunităţi formate, în proporţii mai mari sau mai mici, din români, unguri, șvabi, sârbi, cehi, slovaci, bulgari și urainieni vor oferi turistului o plăcuţă lecţie despre spiritul de toleranţă.

Timișoara

Timişoara – se laudă timişorenii – este “fruncea” în toate. Este primul oraş European în care s-a introdus iluminatul public electric, în 1884. În 1857, străzile ei au fost iluminate cu lămpi de gaz.

În acelaşi an, oraşul a fost conectat la rețeaua de cale ferată europeană. În decembrie 1989 de aici s-a aprins flacăra Revoluţiei care a dus la schimbarea regimului comunist.

La nord de Mureş începe Crișana. Aceasta reprezintă de asemenea poarta de intrare în ţară dinspre Europa Occidentală.

Palatele Vulturului Negru, Apollo şi Ullmann din Oradea, un oraş situat la doar 12 km de graniţă, sunt cartea de vizită a arhitecturii Art Nouveau din ţară.