Amenajată de romani după anul 102 în aproprierea apelor minerale de pe Valea Cernei, unde au înălţat temple, băi, monumente.De asemenea și statui închinate zeilor Hercule, Esculap şi Higeea, Herculane (Ad aquas Herculis sacras ad Mediam). Este socotită cea mai veche staţiune din România.

Din păcate, azi, fosta “perla a Europei” este mai dregraba o aşezare – fantomă, cu clădiri decreptite sau chiar în ruină. Pe website-ul nostru găsiți informații despre cazare în toate zonele țării.

Simbolul staţiunii

Simbolul stațiunii este statuia lui Hercule, confecţionată din fier de tun şi dăruită oraşului de către ducele Karls. În jurul acesteia se întindeau pavilioanele construite în prima jumătate a secolului al XIX – lea.

Ansamblul format din Cazinou, Hotelurile Carol şi Franz Iosif şi Băile Imperiale Austriece constituită în perioada stăpânirii austriece centrul istoric al băilor.

Cele 16 izvoare cu apă termominerală

Cele 16 izvoare cu apă termală se înşiră de-a lungul Cernei, pe o lungime de aproximativ 4 km. În zonă se face simţit un climat continental – moderat cu influenţe submediteranieene. Temperatura medie anuală este de 14 °C (22°C în Iulie şi 10°C în Ianuarie).

Printre oaspeţii de marcă ai staţiunii s-au numărat împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I, împărăteasa Carolina și împăratul Franz Iosif. De asemenea și împărăteasa Elisabeta, regele Carol I al României, regele Alexandru al Serbiei, regele Mihai, regina Maria, etc.

Herculane este punctul ideal de plecare în drumeţii spre Peştera Hoților, Cheile Domogledului, Grota Haiducilor, Cascada Cernei, Grota cu aburi, etc.